De graadmeters herstelden zich licht na een meevallend cijfer over de Amerikaanse economie, maar bleven in het rood. In Amsterdam verloor beursparel Brunel zijn glans door boekhoudproblemen en vielen de vooruitzichten van Vopak tegen.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent lager op 339,73 punten. De MidKap ging 3 procent onderuit tot 525,18 punten door forse koersverliezen van Brunel en Vopak. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tussen 0,3 en 0,6 procent.
Krimp
Na een wisselvallige ochtendsessie kreeg pessimisme de overhand op de beurzen, na tegenvallend macronieuws. In China zwakte de groei van de industrie in februari af. Volgens economen is dat een signaal dat het economische herstel van het land aan kracht inboet. De industrie in Europa liet vorige maand opnieuw een krimp zien. Vooral de onverwachte krimp van de Britse industrie baarde beleggers zorgen. Die voedde de vrees voor een nieuwe recessie in het Verenigd Koninkrijk.
Een cijfer over de Amerikaanse economie wees uit dat de industrie in de VS in februari sterker is gegroeid dan verwacht. Ook het consumentenvertrouwen bleek in februari sterker dan gedacht te zijn toegenomen. De graadmeters gingen daarop iets omhoog, maar dat was niet genoeg om de stemming te doen omslaan. Beleggers bleven angstig in afwachting van de verdere politieke ontwikkelingen in de VS.
Bezuinigingen
Daar zullen vrijdag bij gebrek aan een politiek akkoord over de aanpak van het begrotingstekort automatisch bezuinigingen in werking treden, die voor dit jaar uitkomen op 85 miljard dollar (65 miljard euro). De Amerikaanse politici hebben tot zaterdagochtend 6.00 uur (Nederlandse tijd) de tijd om het eens te worden over alternatieven, maar lijken daarin niet te slagen.
In de MidKap ging het aandeel Brunel in de uitverkoop met een koersdaling van 19 procent. De detacheerder zag het resultaat vorig kwartaal stevig dalen door onregelmatigheden in de boekhouding. Brunel kwam er bij de opstelling van de jaarcijfers achter dat de omzet van de energie-activiteiten in de VS te hoog is ingeschat.
ING
Vopak volgde met een min van 11,3 procent. De resultaten van het tankopslagbedrijf lagen redelijk in lijn met de verwachtingen, maar de winstverwachting die Vopak uitsprak voor 2013, stelde beleggers en analisten teleur.
Bank en verzekeraar ING was de grootste daler in de AEX met een min van 2,4 procent. ArcelorMittal verloor eveneens 2,4 procent. Het geplaagde telecomconcern KPN leverde 2,1 procent in.
De euro stond onder druk en was 1,2980 dollar waard, tegen 1,3080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 90,51 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 110,23 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl